d vitamin

Får du nok D vitamin om dagen?

Får du nok D vitamin om dagen? - Vild Nord

Føler du dig træt og udmattet uden at have en god forklaring på hvorfor? Måske hænger vintertrætheden sammen med D vitamin mangel. Her får du lidt vitaminviden om solskinsvitaminet.

 

 

D vitamin mangel

Mild D vitamin mangel kan give milde symptomer som træthed og muskelsmerter, men kan også opstå uden symptomer. D vitamin har vigtige funktioner i den menneskelige krop, men i de senere år er man blevet opmærksom på, at mild D vitamin mangel forekommer hyppigt blandt den almindelige befolkning i Norden i vintermånederne. Det er også den mest almindelige næringsstofmangel i verden. Hvis du har mørk hud, kan øget pigmentering danne en barriere mod UV-stråling, og dermed sænke din egen produktion af D vitamin, når du udsættes for solen. Reduceret eksponering for solen, som det ses hos mennesker, der er meget indendørs eller dækker deres krop med tøj store dele af året, kan være tilbøjelige til D vitamin mangel.



D vitamin tilskud

Find nærmeste forhandler med store locator

Hvad er D vitamin?

Man kan sige D vitamin, også kaldet "solskinsvitaminet", er et unikt vitamin sammenlignet med andre vitaminer, vi mennesker har brug for. Det virker som et hormon, og vores krop kan selv producere vitaminet ved tilstrækkelig soleksponering af huden. D vitamin har adskillige vigtige funktioner i menneskekroppen. Bedst kendt er måske vitaminets rolle i at opbygge og vedligeholde et sundt skelet. Absorption af calcium og fosfor i tarmene er vigtig for knogleopbygningen, og denne proces afhænger af D vitamin. Mange forbinder immunforsvaret med D vitamin, og det er der god grund til. D vitamin spiller en vigtig rolle både i reguleringen af ​​det medfødte immunforsvar og det såkaldte adaptive immunsystem, som har specialiseret sig i at bekæmpe forskellige infektioner**.

Hvor meget D vitamin om dagen?

Den anbefalede daglige tilførsel af D vitamin er 10 ug for børn og voksne og 20 ug for ældre.

Læs mere om Collagen Immune Remedy.

Find nærmeste forhandler

 

Kan man få for meget D vitamin om dagen?

Ja, da vitaminet er lagret i kroppen, kan du det. Men indtag på op til 100 ug for voksne og 50 ug om dagen for børn anses for at være sikre, og man kan ikke få for meget D-vitamin via soleksponering.

 

 

Hvordan får du D vitamin?

I gennemsnit produceres cirka 50-90 % af D vitamin i kroppen ved hjælp af soleksponering, mens resten kommer fra kosten*. D vitamin er også et fedtopløseligt vitamin, hvilket betyder, at vores krop gemmer D vitamin, den har produceret eller optaget.

Du har brug for tyve minutters solskin dagligt med over 40 % af din hud eksponeret for at forhindre D vitamin mangel*. De fleste mennesker opfylder deres behov for D vitamin i sommermånederne, men når vi skal dække vores indtag af D vitamin gennem kosten, er der få gode kilder til D vitamin – og disse skal spises hver dag.

  

D vitamin source

 

Spis masser af fed fisk og svampe hele vinteren

Gode ​​kilder til D vitamin omfatter fed fisk som laks, makrel, sardiner og tun, æg og svampe. Svampe er den eneste kilde til D vitamin fra planteriget, og ligesom os mennesker får svampe et øget indhold af D vitamin, hvis de udsættes for UV-lys.

 

D vitamin tilskud

D vitamin tilskud kan være med til at sikre, at du får nok D vitamin gjennom vinteren og bidrage til nok D vitamin til de udsatte grupper året rundt. I de nordiske lande anbefales tilskud af D vitamin i perioden fra oktober til april, dette gælder især veganere eller vegetarer, da der er få gode vegetabilske kilder til D-vitamin via kosten.

Hos Vild Nord har vi lagt vores kærlighed i Collagen Immune Remedy. I Immune Remedy har vi forsøgt at finde den mest naturlige måde at bevare et godt helbred på. Det naturlige valg er derfor den veganske, naturlige og rene D vitaminkilde Earthlight®, en økologisk svamp af høj kvalitet produceret uden unødvendige tilsætningsstoffer. Find din nærmeste forhandler i vores store locator

 

D vitamin mangel symptomer

Der skelnes mellem mild, moderat og udtalt D vitamin mangel. Symptomer vil primært påvirke muskler og knogler. Ved udtalt D vitamin mangel kan musklerne blive så svage, at man ikke er i stand til at gå op ad trapper eller rejse sig fra en stol. Det er vigtigt at være opmærksom på, at milde symptomer kan forveksles med andre helbredsproblemer, da træthed, svaghed og problemer i musklerne med ringe motivation kan forveksles med psykisk sygdom. Hvis tilfældet er D vitamin mangel, og det behandles, vil disse symptomer normalt forsvinde.

Collagen Immune Remedy

D vitamin tilskud kan være med til at sikre, at du får nok D vitamin vinteren igennem. Collagen Immune Remedy er et marine collagenpulver tilsat D vitamin fra champignoner og friskhøstede stængler, blade og blomster af Echinacea, som har været brugt som naturmedicin siden 1700-tallet. Ekstrakter af Echinacea hjælper med at understøtte immunsystemet. 

Pulveret opløses let i væske og har en skøn duft og smag af solbær. Start dagens første glas vand med et velsmagende D vitamin tilskud, rør det i skyr til morgenmad eller nyd en kort pause med en lækker solbærsmoothie. 

Find Collagen Immune Remedy hos din nærmeste forhandler her.

 

D vitamin smoothie

 

Inside tip: Immune Probiotics

Hvis du leder efter en naturlig måde at opretholde et normalt immunsystem på, kan du prøve Immune Probiotics, et pulver, der indeholder C-vitamin. C-vitamin hjælper med at opretholde et normalt immunsystem. Hver stick indeholder også 9 milliarder levende mælkesyrebakterier fra nøje udvalgte bakteriestammer: BB536 og BIFOLAC™12.

 

Immune Probiotics

 

 

Referencer: 

*https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK532266/

**https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.2903/j.efsa.2015.4096

https://sml.snl.no/D-vitamin

https://www.helsebiblioteket.no/innhold/artikler/pasientinformasjon/vitamin-d-mangel

Læs næste

Er der PFAS i collagen? - Vild Nord
Hvilke kosttilskud under graviditet? - Vild Nord